home Guider Färgtrender Badrum 2023

Färgtrender Badrum 2023

2023 är året för badrum! Att renovera ett badrum är kanske inte alltid något man gör i en handvändning. Oftast är det ett större projekt än vad många tror – om det är en helrenovering vi talar om det vill säga. Men, har man ett badrum som inte behöver totalrenoveras men känns som att det behövs uppdateras, så går det att göra med väldigt få och enkla medel.

Trendenserna för 2023 visar att hållbarhet och retro hänger kvar. Nu kanske vi även vågar inreda badrummet med lite mer kulörta nyanser och detaljer så som till exempel badkar och handfat i någon retro-grön eller gul kulör.

Här hittar du guiden över vilka kulörer och trender som råder för 2023 när det kommer till badrum.

Mörka träslag och personlighet

Dock ska det nämnas att det ljusa nordiska badrummet fortfarande är hett men vi väljer att komplettera med mörka, varma träslag och material. Vi vill även att vår personlighet ska återspeglas i badrummet och de senaste åren har grått, svart och vitt dominerat – men nu adderas vi härligt uppiggande färgklickar på väl utvalda detaljer. Varför inte måla om badrumskommoden i en läcker militärgrön eller korallrosa kulör? Eller byta ut armaturen mot något riktigt iögonfallande! Det viktiga här är att din personlighet tar sig uttryck.

Vår träfärg från Gjøco kan brytas i regnbågens alla kulörer och finns med olika glanstal – så du kan få dina paneler så matta eller glansiga du vill. 

Nordiska möten

Natursten, marmor som blandas med de mörka träslagen eller mörkbetsade träskåpen blir en läcker uppdatering av den klassiskt svala nordiska inredningsdesignen. Färgskalan är de naturnära och jordiga, men med den där lilla retro-twisten.

Vill man inte köra på de bruna tonerna, så är de blåa elementen också helt rätt. Fortfarande så andas det nordiskt svalt och associationerna till Skandinaviens natur är inte långsökta. Himmel och jord möts och här blandar man gärna in naturmaterial såsom natursten för att få den rätta känslan.

Mysticism och gotik

Gothcore eller modern gotik som det också kallas har genomgått en förvandling och är en av de hetaste trenderna för nästa år (så memorera begreppen, för du kommer att stöta på dem lite överallt!). Dramatisk, lite barocka element kombineras med mer moderna detaljer. Men för att inte riskera att skapa en Dracula-grotta så ska du vara lite försiktigt och inte överdriva med guldornamenterade inredningsdetaljer i kombination med de mörka kulörerna. Visst kan du ha armaturer och speglar, knoppar som andas gotiskt barockt men tänk på att kanske inte gå all-in. Hellre att du väljer att kombinera olika sorters industriella material med de dovare kulörerna och sedan adderar några enstaka detaljer i mässing eller koppar.

Korallröda kulörer för personlig touch

Det är inte bara i köket vi ser att korall gör intåg – vi hittar den härliga och uppiggande kulören även i badrummet 2023! Korallrosa eller korallröd skänker ett härligt lugn och trots att den är pigg i sig så ger den ro i kropp och själ. Korallfärgen finns i många olika toner, den kan antingen dra åt det röda och rosa eller åt det mer orangea hållet – här är vår Temptation Pink som är en tolkning av 2023 års koralltrender.

Kulören i sig är ganska unik då den skapar en känsla av att modernt möter vintage. Korallröd kan kombineras med många andra kulörer beroende på vilken look du strävar efter. Vill du ha lite karibisk känsla så är turkos, pastellgult och mintgrön läckra alternativ. Varför inte satsa på att måla kakelplattorna i en härlig korallrosa ton mot kanske vita väggar och sedan komplettera med turkosa inslag i badrumsmatta, handdukar, tvålkoppar och liknande.

Terrazzo, kakel och marmor

Många är vi som med rysningar tänker på de gamla terrazzo-inredda badrummen. Borta är den institutionella känslan – nu gör terrazzodesignen storslagen comeback. Det finns oändliga mönster och färgställningar och är du sugen på att piffa upp med terrazzo så kommer du garanterat att hitta den kombinationen du letar efter.

En annan trend är de stora kakelplattorna, borta är mosaiken. Här är det också de harmoniska och naturliga som gäller. Naturnära kulörer blandas upp med mörka träslag och organiska former. Det vita kakelplattorna skapar känslan av rymd och ger ett exklusivt intryck.

Vill du satsa på en lite annorlunda look så är det schackrutiga mönstret populärt. Här ser vi inte bara det klassiska franska bistro-känslan som karaktäriseras av svarta och vita plattor. Nu väljer vi att mixa med andra kulörer för att få det där lilla extra och personliga inslaget. Annars är det gråa och beigea toner som också präglar badrumstrenderna.

Vill du måla dina kakelplattor istället för att byta ut dem helt och hållet så är vår Golv- och betongfärg från Primacol det bästa alternativet.

Den underbara vackra marmorn! Vi är många som drömmer om marmor, men där stannar det också – vid en dröm… eller? Vill man ha marmorlooken i sitt badrum, men inte har lust att bli helt barskrapad, så finns det alternativ att tillgå – Väggfärg med marmoreffekt. Hos oss på Gebenna hittar du både klassisk och syntetisk stuckatur som är en spackelmassa (som färgas in efter önskemål) och som skapar den perfekta marmorimitationen.

Blanda material och texturer

Skapa en mysig stil genom att blanda material, texturer och strukturer. Här blandar du trä, metall och andra material och resultatet blir en perfekt balans mellan minimalism och maximalism. Tänk utanför boxen och välj andra alternativ i stället för den klassiska toapappershållaren eller tandborstglaset. Vi ser många inreda med metallkorgar i stället för traditionella hyllplan i härdat glas. Addera några hängande amplar med härligt slingrande och gröna växter – möjligheterna för personliga inslag är oändliga!

Trä i kombination med sten och keramik mjukar upp och bidrar till en skön och avslappnande atmosfär. Idag behöver vi inte vara oroliga för trämaterial i badrum i och med att vår ventilation blivit bättre. Trendspanare menar att just olika trämaterial kommer att ta större plats framöver i just badrummet. Som tidigare nämnt, så adderas man till exempel detaljer som blandare och knoppar m.m. i mässing för en snabb makeover.

Miljövänligt 2023

Hållbarhet, miljövänligt, återbruk, up-cycling, re-cycling, återvinning är begrepp som fortsätter hålla i sig. Vi människor har de senaste åren blivit mer och mer medvetna och bakom våra val finns också en tanke om att minimera konsumtionen. Vår jord klarar inte av all den masskonsumtion som präglar vårt samhälle, vilket visar sig i dagliga rapporter om miljöhot, växthuseffekten och liknande som det dagligen rapporteras om.

Att implementera miljövänligt och hållbarhet i ett badrum är inte svårt. Det kan handla om att man väljer att köpa sitt badkar eller handfaten via secondhand-sajter på nätet. Kanske väljer man att ta den där gamla byrån som stått undangömd på vinden eller hemma hos mormor och morfar och omvandlar den till en läcker förvaringsmöbel i badrummet genom att måla den med t ex. kalkfärg eller en träfärg i valfri kulör för en läcker look (vår träfärg kan brytas i regnbågens alla kulörer, så hittar du inte din favorit bland våra förvalda favoriter så testa vår kulörväljare).

Har du turen att hitta en gammal ornamenterad spegel på loppis, så kan den bidra till stor förändring men till liten peng – samtidigt som du gör vår planet en tjänst.

Rotting är ett bra och miljövänligt material och som på senare år blivit oerhört trendiga inslag i vår inredning. Det finns både krukor, möbler, korgar m.m. som fixar looken.

Ett billigt sätt att fräscha upp badrummet är att måla om väggarna – här hittar du våra förvalda favoriter av väggkulörer och de går att få i både glans 5 och 10. Notera dock! Att om det är i direkt våtzon, så ska du välja en våtrumsfärg.

Djungelboken

Ta in naturen i ditt hem! Denna trend har visserligen också varit med ett tag, men visa inga tecken på regression under 2023. Vi vet att naturen har en positiv inverkan på oss människor – vi blir faktiskt lyckligare av att omge oss av grönska.